Arkiäly, tekoäly ja yhteisön voima: Uusia näkökulmia Kellokkaassa
Julkaistu 30.1.2025 Muokattu 31.1.2025Tiistain tapahtumassa Kellokkaassa yhdistyivät yhteisön voima, arkiälyn ja tekoälyn näkökulmat. Pääpuhujat, futuristi, yrittäjä, keksijä Perttu Pölönen ja rovasti, Kolarin kunnan elinkeinotoimikunnan puheenjohtaja Simo Rundgren, käsittelivät teknologian vaikutuksia nyky-yhteiskunnassa ja pohdittiin, kuinka perinteinen tietämys ja yhteisöllisyys voivat tukea tulevaisuuden kehitystä.
Tiistain tapahtuman tavoitteena oli tuoda ihmiset yhteen, ja oli upeaa nähdä, kuinka moni löysi paikalle – myös kaukaa. Tilaisuudessa mikrofoniin tarttuivat pääpuhujat: futuristi, yrittäjä ja keksijä Perttu Pölönen, rovasti ja Kolarin kunnan elinkeinotoimikunnan puheenjohtaja Simo Rundgren, Nuottavaaran kyläyhdistyksen puheenjohtaja Satu Filppa, Ylläsjärven kylän kyläläinen Johanna Koivumaa, Lapin AMK:sta TKI-asiantuntija Riikka Wikström sekä Arkiäly-Tekoäly-hankkeen hankepäällikkö Anna Rundgren, joka johdatteli puhujat esittelyjen kera mikrofonin ääreen.
Pääpuhujista Simo Rundgren piti pohdiskelevan puheenvuoron, jossa hän käsitteli historian, arkiälyn ja perinnetiedon merkitystä nykymaailmassa. Rundgren vertasi menneiden sukupolvien käytännönläheistä älykkyyttä ja elämänhallintaa nykyajan teknologisoituun maailmaan, jossa tekoäly ja digitaalinen sisältö usein korvaavat perinteistä suullista ja kokemuksellista oppimista. Keskusteluissa nousi esiin myös ajatus yhteisöllisyyden rakentamisen tärkeydestä – ja siitä, kuinka on tärkeää tarjota tilaisuuksia uusille kohtaamisille.
Perttu Pölönen puolestaan jakoi ajattelemisen arvoisia näkökulmia siitä, kuinka teknologia muokkaa elämäämme – miten älypuhelimet, tekoäly ja digitaalinen ympäristö voivat joko tukea tai estää meitä elämään hyvää elämää. Pölönen herätti pohdintoja siitä, kuinka monimutkaiselta nykyteknologia saattaa tuntua, mutta kuinka tärkeää on suunnitella ympäristöjä, joissa hyvät valinnat tulevat itsestään. Teknologian ei pitäisi viedä meitä kauemmas yhteisöllisistä arvoista, vaan päinvastoin – sen pitäisi tukea niitä.
Luontokeskus Kellokkaassa ilmassa oli runsaasti energiaa, innostusta ja uusia ideoita. Tapahtuma onnistui luomaan ympäristön, jossa paikalle tulleet saivat pohtia, kuinka yhteinen ymmärrys, innovaatio ja perinteinen viisaus voivat tukea toisiaan ja rakentaa kestävämpää tulevaisuutta. Keskusteluissa nousi esiin, kuinka tärkeää on rakentaa yhteisöllisyyttä ja tarjota tilaisuuksia uusille kohtaamisille.