Julkaisut

Egot eteiseen – yhdessä pystyy enempään kuin yksin

Julkaistu 3.10.2024 Muokattu 3.10.2024

Syksyn vaihtuessa talveksi kunnassa valmistellaan tiiviisti tulevan vuoden talousarviota. Yhteistyö eri toimialojen kesken on avainasemassa, aivan kuten lentäjien tiimityössä, jossa jokaisen havainnot ovat tärkeitä. Mitähän muuta sivistysjohtaja Juha Väisänen pohtii johtoryhmän blogissa tiimityöstä ja lähitulevaisuudesta?

Sivistysjohtaja Juha Väisänen Väylän varrella. Tausta jo ohi mennyt ruska sekä Muonio-Tornionjoki.

Tätä kirjottaessani olemme juuri lokakuun kynnyksellä. Muutamat ruskan lehtien rippeet näkyvät vielä puissa, vaikka ilmanala on jo hetkittäin alkanut hakemaan otettaan pohjoisen tuulista. 

Tähän vuoden aikaan on yhtenä keskeisenä kunnan toimintana tulevan vuoden talousarvion laatiminen. Sitä olemme työstäneet hyvinvoinnin, kasvun ja oppimisen toimialalla tiiviisti yhteistyössä esihenkilöiden ja taloussuunnittelijan kanssa viimeisten viikkojen aikana.  Kunnan suurimpana toimialana yli 10 miljoonan euron budjetilla vastaamme noin 75 prosentista kuntamme taloudesta. Olen tyytyväinen, että vertailtaessa oman toimialamme ja tulosalueiden kuluja asukas- tai asiakaskohtaisesti muihin vastaavan kokoisiin kuntiin olemme mediaanin alapuolella. Tämä tarkoittaa sitä, että olemme tehneet järkevää taloudenhoitoa toimialallamme. Olennaista on, että resursoimme järkevästi ja perustellusti, mutta emme myöskään alibudjetoi. Tärkeää on talouden hoidon kannalta myös toimialarajat ylittävä yhteistyö ja näkökulma asioihin.  

Kun katsomme tulevan talven yli kevättä kohti, siellä odottaa muiden tärkeiden asioiden ohella muutto uuteen monitoimitaloon. Monitoimitalon toimintakulttuurin luomisprosessi on aloitettu viime keväänä ja sitä jatkamme henkilöstön kanssa tänä lukuvuonna sekä syksyllä että keväällä. Ensi keväänä perusopetuksessa on edessä esi- ja perusopetuksen tuen uudistus sekä tuntijaon muutos siten, että syksystä 2025 alkaen lisätään alakoulun oppilaille oppitunteja matematiikkaan ja äidinkieleen.  Näidenkin asioiden hyvä eteenpäin vieminen edellyttää yhteistyötä ja sen mahdollistamista. Mutta mitä se paljon puhuttu yhteistyö sitten on? 

Katselin eräänä iltana Youtubesta vlogia, jossa suomalainen liikennelentäjä kertoo lentämiseen ja ammattiinsa liittyvistä asioista. Eräässä jaksossa käsiteltiin lentämiseen liittyvää päätöksentekoprosessia. Lentäminen koostuu sarjasta päätöksiä, joita kapteeni ja perämies tekevät alitajuisesti ja tietoisesti. Mahdollisen häiriötilanteen sattuessa lentäessä käydään läpi FORDEC (Facts, Options, Risks & Benefits, Decision, Execution and Check) -malli. Tämän mallin läpikäynnin tarpeen voi ilmoittaa lentokapteeni tai perämies, minkä tahansa havaitsemansa asian suhteen. Näin toimimalla varmistetaan, että mahdollisen häiriötilanteen havaitseminen ei ole vain yhden henkilön vastuulla ja että kapteeni ja perämies toimivat mallin vaatimalla tavalla yhteistyössä. Tässä on juuri yhteistyön ydin; useampi ihminen pystyy enempään kuin yksi, erilaisten näkemysten jakaminen ja ymmärrys siitä, että yhdessä päästään parhaimpaan lopputulokseen. FORDEC-käskyn jälkeen lentokapteeni ja perämies käyvät mallin yhdessä läpi ja yhteisellä ammattitaidollaan ja päätyvät valittuihin ratkaisuihin. Joissakin lentoyhtiöissä on myös ohjeistus, että toimintamallin läpikäyminen tapahtuu aina perämiehen aloitteesta. Näin on haluttu varmistaa, että kokemattomamman ääni ja havainnot tulevat varmuudella huomioiduksi. Onkin tärkeää, että organisaatioissa on toimintamalleja, joilla varmistetaan se, että kaikkien ääni pääsee kuuluville. 

On sanottu, että aina kun egot jätetään eteiseen, alkaa tapahtua ihmeitä. Kun siis työelämässä tai elämässä yleensä tulee seuraavan kerran eteen isompi tai pienempi FORDEC -tilanne, aktiivisesti kuuntelemalla olet jo askeleen lähempänä ratkaisua. 

Toivotan kaikille oikein hyvää alkavaa talvea. 

Väisänen, Juhasivistysjohtaja, kansalaisopiston rehtori
Jaa sivu: