Kunnanhallituksessa 22.10.2024
Julkaistu 24.10.2024 Muokattu 24.10.2024Kunnanhallituksessa käsiteltiin muun muassa yhteistyöesitys Ylläs – Levi hiihtotapahtumaan 2025 sekä valtuustoaloitteet koskien puhelimienkäytön rajoittamisesta kunnan ala- ja yläkoulussa sekä uudet menetelmät valtuustoseminaareihin.
Kunnanjohtajan katsauksessa keskusteltiin seuraavista asioista: kestävän kehityksen suunnitelmatyöryhmästä, kuntakohtaisesta työllisyysstrategiasta, Muonion kunnanvaltuuston vierailusta Kolarissa, Pajalan ja Kolarin yhteisvaltuustonjärjestämisestä Kolarissa, International House -toimintamallin hankehausta sekä Äkäslompolon asemakaavan korttelin 45 muutoksesta.
Kunnanhallituksessa käsiteltiin muun muassa:
Yhteistyöesitys Ylläs – Levi hiihtotapahtuma 2025
Kunnanhallitus on päättänyt esityksen mukaisesti tukea Ylläs-Levi hiihtotapahtumaa, joka järjestetään seuraavan kerran 4.–5.4.2025. Vuoden 2025 tapahtuma on merkittävä myös siksi, että se on osa arvostettua Euroloppet-sarjaa, mikä nostaa sen profiilia kansainvälisenä hiihtokilpailuna.
Tapahtuman tukeminen vahvistaa kunnan strategian tavoitteita erityisesti yhteistyön ja toimeliaisuuden osalta, edistäen alueen matkailua ja elinkeinoelämää. Tukea myönnetään elinkeinopalveluiden kustannuspaikalta 20 000 euroa, mikä on linjassa kunnanhallituksen aiemman päätöksen kanssa.
Ylläs-Levi hiihtotapahtuma tarjoaa näkyvyyttä sekä kunnalle että sen yrityksille, ja sen odotetaan houkuttelevan laajasti osallistujia sekä Suomesta että ulkomailta, mikä tukee paikallisten elinkeinojen kehittymistä ja matkailualan kasvua.
Esityslistalle oli myös kaksi valtuustoaloitetta:
Puhelimien käytön rajoittaminen kunnan ala- ja yläkouluissa
Kunnanhallitus käsitteli valtuustoaloitetta puhelimien käytön rajoittamisesta kunnan ala- ja yläkouluissa koulupäivän aikana. Kunnanhallitukselle selvityksen antoi sivistysjohtaja, joka esitti nykytilanteen koulujen osalta.
Selvityksessä todettiin, että Kolarin alakoulujen järjestyssäännöissä puhelimen käyttö on jo kirjattu siten, että puhelimet pidetään koulupäivän aikana repuissa ja äänettöminä.
Yläkoulussa sen sijaan otettiin käyttöön tänä syksynä uusi toimintatapa: puhelinparkki, johon oppilaita pyydetään vapaaehtoisesti jättämään puhelimensa oppitunnin ajaksi. Opettajien mukaan puhelinparkki on toiminut odotettua paremmin, ja oppilaat ovat suhtautuneet siihen myönteisesti.
Kunnanhallitus merkitsi sivistysjohtajan selvityksen tiedoksi ja katsoi valtuustoaloitteen tulleen loppuun käsitellyksi.
Uudet menetelmät valtuustoseminaareihin
Valtuustoaloitteessa esitettiin useita uusia menetelmiä, joilla voidaan rikastaa valtuustoseminaarien työskentelyä. Näitä menetelmiä ovat muun muassa työpajat, Focus Group -haastattelut, kyselyt ja survey-tutkimukset, osallistava havainnointi, kansalaisraadit, deliberatiiviset menetelmät, kumppanuudet ja yhteisöyhteistyö, Design Thinking sekä Learning Cafe.
Monipuolisten osallistamismenetelmien käyttö edistää yhteistyötä, luovuutta ja sitoutumista, mikä parantaa päätöksentekoprosessien laatua ja johtaa parempiin lopputuloksiin. Tavoitteena on luoda kehitysprosesseja, jotka ovat inklusiivisia, demokraattisia ja tuottavat kestäviä ja laajalti hyväksyttyjä ratkaisuja.
Esitetyt työskentelytavat tukevat osallistavaa kehittämistä, jolloin päätöksenteossa voidaan ottaa huomioon erilaisia näkökulmia ja kokemuksia. Tämä lisää päätösten laatua ja osallistaa laajempaa joukkoa, mikä puolestaan helpottaa konkreettisten ratkaisujen ja tavoitteiden saavuttamista.
Kunnanhallitus päätti, että valtuustoseminaareissa otetaan käyttöön näitä osallistamismenetelmiä soveltuvin osin, jotta päätöksentekoprosessit kehittyvät entistä vuorovaikutteisemmiksi ja monipuolisemmiksi.