Julkaisut

Johtoryhmän blogi: Kunta muutosten parissa ennen, nyt ja tulevaisuudessa

Julkaistu 24.11.2023 Muokattu 18.9.2024

Kolarin kunta on elänyt viimeiset 2 – 3 vuotta isojen muutosten aikaa ja muutokset ovat koskettaneet kunnan kaikkia hallintokuntia. Muutokset tulevat jatkumaan edelleen vielä tulevinakin vuosina.

Suurin muutos on ollut koko valtakunnan siirtyessä sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta uusille hyvinvointialueille. Näiltä osin kunnan suurimman hallintokunnan lopettaessa toimintansa kunnan palveluna, lakkasi yksi hallintokunta kokonaan vuoden 2023 alusta alkaen. Hyvinvointialueen aloittaessa toimintansa on hyvinvointialueen ja kunnan eri hallintokuntien välillä tarkennettu käytännön toimintamalleja useissa eri palvelumuodoissa; kiinteistönhoidossa, ruokapalvelussa, siivouksessa, kunnan omistamien kiinteistöjen vuokrauksessa, työtilauksissa ja niin edelleen.

Molemmat osapuolet ovat kuluneen vuoden ja sitä edellisen vuoden aikana käyneet paljon työpalavereita ja muita keskusteluita sopimusmalleista ja yhteistyömuodoista hyvässä hengessä tarkentaakseen toimintoja. Hyvinvointialueen ja kunnan välisten sopimusten tämän hetkinen kesto on 3+1 vuotta. Sopimuskauden jälkeen on kunnalla ja hyvinvointialueella toiminnan uudelleen tarkastelun aika ja kaikki mahdollisuudet ovat tällä hetkellä avoinna.

Kunnan ruokapalvelut aloittaa osakeyhtiömuotoisen toimintansa eriytettynä kunnan toiminnasta 1.1.2024 alkaen. Ruokapalveluhenkilöstö siirtyy vuoden 2024 alussa uuden ruokapalveluyhtiön alaisuuteen.

Kunnan reittien kunnossa- ja ylläpito on myös uudistettu kunnan alueella. Kunnan ja Tunturi-Lapin Reitit Oy:n välillä laaditun sopimuksen perusteella reittiyhtiö toteuttaa reittien kunnossapidon ja tekee myös vuotuisia korjauksia reiteillä annettujen määrärahojen puitteissa. Toimintamalli käynnistyessään on ollut kunnalle uutta ja on hakenut oikeita käytännön uomiaan myös niitä löytäen kuluneen vuoden aikana.

Rakentamisen ja kaavoituksen rintamalla olemme menossa kohti normaalia alla olleiden ruuhka- ja ehkä hieman ylikuumenneidenkin vuosien.

Kolarin kunnan uuden ja suuren monitoimitalon rakentamisessa olemme alkuperäisessä aikataulussa ja rakennuksen valmistumisen ia uuden koulun, päiväkodin, lukion ja liikuntahallin käyttöönoton tavoiteaikataulu on elokuussa 2025. Odotamme innolla uusiin tiloihin pääsyä kaikkien kuntalaisten voimin. Rakentamisen poikkeusjärjestelyt ovat vaatineet pitkämielisyyttä kaikilta hallintokunnilta, opettajilta, koulukuljetuksilta, liikunnan harrastajilta, oppilailta, ja heidän vanhemmilta. Tällä hetkellä iso kiitos kaikille osapuolille rakennustyömaan erityisjärjestelyiden ymmärtämistä kohtaan.

Muutosten tie on jatkuvaa ja joka vuosi tuo uutta. Kaikesta huolimatta hyvää alkanutta talvea kaikille ja muistetaan, että muutos on myös mahdollisuus.

Lauri, Kullervotekninen johtaja
Jaa sivu: